sâmbătă, 10 martie 2012

Ubuntu linux vs. windows

          Ce alegeti depinde de voi.
          O sa iau ca sisteme pentru articol ultima versiune de la ubuntu si anume ubuntu 11.10 oneiric ocelot si ultima versiune de la microsoft si anume windows 7
          Ce sa alegem:
         1.gratuit sau cu bani?
        Ubuntu este un sistem open source (soft gratis) oferit gratis tuturor utilizatorilor si asa va ramane ,oricine poate participa la dezvoltarea linux daca are niste cunostinte in domeniu
         Windows 7 utilizatori care folosesc acest sistem sunt de doua feluri cei care isi cumpara licenta si stau linistiti desi aceasra nu este deloc ieftine si cei care au instalata o copie piratata a windows 7 ,acestia din urma se expun la niste riscuri foarte mari cum ar fi virusii (majoritatea romanilor au o copie piratata a sistemului). cu noua lege acta daca va intra in vigoare  nu stiu daca va mai fi posibil sa ai instalata o versiune pirata poate daca nu ai conexiune la internet.
         2.Rapiditate  sau va rog asteptati (pleasa wait)?
        De cate ori nu vi sa intamplat ca atunci cand vreti sa deschideti o aplicatie nu aiti primit mesajul "please wait" ,si asteptati pana va enervati si restartati sistemul. Pe cand la ubuntu acest lucru nu se va intampla niciodata.              
       Windowsul se va incarca din ce in ce mai greu cu trecerea timpului se va misca tot mai greoi obligndu-ne la o reinstalare. ubuntu va functiona la fel si dupa multi ani el nu se va incarca si nu va fi nevoie de reinstalare. Acest lucru este tinut intentionat de cei de la windows deoarece sa dezvoltat o industrie in spatele acestotr probleme de la window si anume programe de intretinere si de optimizare.Linuxul este, conform studiilor, cu mult mai rapid decat orice versiune de Windows. Chiar daca il testati de pe o versiune de live cd o sa constatati ca este cu mult mai rapid. Aplicatiile vor porni, vor functiona si se vor inchide extrem de rapid
          3. Cu virusi sau fara?
        Windows nu ar putea functiona fara un program antivirus instalat este nevoie de rabdare pentru ca un antivirus incarca sistemul, dar si de bani pentru a achizitiona un antivirus. Unul dintre cele mai solide argumente pentru a alege Ubuntu sau orice alta distributie de Linux este lipsa virusilor si deci gradul ridicat de securitate pe care utilizatorul il are. Pe Linux nu este nevoie de antivirus si nici de alte programe care sa va asigure securitatea.
          4. customizare sau nu?
        Windowsul nu prea se poate customiza in afara de wallpaper si mici artifici la interfata aero nu se prea poate face nimic. In mediul ubuntu (linux) exista mult mai multe medii grafice, adaptate utilizatorilor si caracteristicilor pc-ului lor, precum gnome, kde, xfce, etc. Aceste medii grafice pot fi puternic personalizate de catre utilizator dupa gusturile si nevoile proprii. Absolut totul poate fi schimbat,temele pot fi descarcate gratuit .
       Acum puteti fi conservatori si ramane la windows sau puteti incerca un live cd cu ubuntu( nu este necesara instalare pe pc) pentru a va convinge de cele scrise mai sus.
          Am facut acest articol pe baza urmatoarelor aspecte (nota maxima 5 nota minima 1):
  • stabilitate
  • rapiditate
  • usurinta folosirii
  • design
  • eficienta
  • Gradul de personalizare
  • Siguranta
      Windows a obtinut urmatoarele note : stabilitate 3; rapiditate 3(depinde si de si de configuratia sistemului); usurinta folosiri 5; design 4; eficienta 3; gradul de customizare 2; siguranta 2 (fara antivirus) In total un punctaj de 22 puncte dintr-un maxim de 35.
         Ubuntu a obtinut urmatoarele note : stabilitate 5; rapiditate 5; usurinta folosiri 4; design 5; eficienta 4; gradul de customizare 5; siguranta 5. in total un punctaj de 33 de punte dintr-un maxim de 35.
          Va astept la rubrica de comenterii sa spunsti voi ce note credeti ca merita.


PS: Initial, cand auzeam de Linux gandeam cu indiferenta la fel ca marea majoritate a posesorilor de pc, ca nu merita nici macar sa testez. Eram ignorant si nu deschideam ochii, dar toate acestea au trecut. De cateva luni utilizez Linux mai exacat ubuntu si intru pe Windows doar atunci cand vreau sa ma enervez. Pur si simplu Windows-ul NU MERITA!

4 comentarii:

  1. "Nu merita"aici fani win xp ar sari in sus :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut! Am si eu o intrebare:De ce mi se restarteaza sistemul de opreare windows xp dupa ce imi apare logoul?Am reinstalat windowsul si tot lafel .OARE DE CE? Vreau sa spun ca am windows piratat si cred ca de aceea. Cred ca o sa-mi instalez ubuntu.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu conteaza daca e piratat.In timpul instalari ai intampinat probleme?Ai mai multe HDD-uri?Aseaza componentele interne mai bn rami mufele tot (verificale pe toate).Incearca alt Xp de la un prieten care sti sigur ca a mers.Si da sa instalez ubuntu e o idee foarte buna .Eu personal acum am instalat BOTHI LINUX o versiune foarte light (asta daca ai un sistem mai vechi)daca nu Ubuntu 12.04 e o alegere f buna.

    RăspundețiȘtergere

Evolutia Porsche 911 in imagini

Eu sunt un fan al marcii Porsche, in special al autoturismelor in doua usi de la acestia. Desi design-ul emblematicului Porsche 911 nu a s...